Portal del Lledó

A les set portes d'entrada a la ciutat cal afegir-li una altra oberta amb posterioritat en aquest punt,  el portal del Lledó, a través del qual s'accedia a les feixes dels pedregals. Al 26 i 27 de Març del 1873, els infants carlins Don Alfons de Borbó i donya Blanca varen coordinar l'atac a la capital Berguedana des de les feixes altes dels Pedregals, i posteriorment es traslledaren a Fumanya des d'on iniciaren el bomberdeig al Castell de Sant Ferran. Al llarg d'aquesta Tercera Guerra, les partides carlines varen utilitzar varies vegades aquesta portalada per accedir i atacar la vila a través del callissot del Lledó.
Actualment hi trobem el parc més gran de la ciutat. Compta amb jardins a diferents nivells, auditori en forma d'amfiteatre a l'aire lliure, fonts i places, un estany...S'ignagurà l'any 1983, i en el seu disseny es potencià la permenència i la recuperació d'aquells elements que des de sempre l'havien caracteritzat: la font, els pilars d'entrada amb els xiprers i els pollancres.


Pregunta portal del Lladó
CATALÀ: En arribar al Lladó, veureu la Salle, que és un institut, allà veureu el portal. Al costat hi ha una font, quants trolls d'aigua surten?

CASTELLANO: En llegar al Lladó, veréis la Salle, que es un instituto, alli veréis el portal. Al lado hay una fuente, cuantos xurros de agua salen?

ENGLISH: When you arrive in "Lladó", you will see La Salle, a highschool, there you will see the gate. Next it there is a fountain of water, how many fountains are there?